Designblok 2024

7. října 2024 | Akce, Aktuality, Život školy

Na začátku října se v již tradičně koná Mezinárodní festival designu v Praze pod název Designblok.  Nakouknout pod pokličku současnému designu se vydali studenti 4. ročníku. Festival se vrátil na již loni ověřené místo Jízdárny Pražského hradu, kde byla k vidění výstava High crafts, která nabídla nový pohled na tradiční řemesla. K vidění byla díla od tvůrců jako jsou šperkařka Janja Prokic se svou kolekcí Amor Fati, tititi a jejich ručně malované dřevěné sošky, vázy z mléčného skla doplněné o miniatury zvířat od Františka Jungvirta nebo skleněné Neřesti od Lukáše Nováka, které nabídli nejen tradiční pojetí skla ale prosvícení skla pomocí žárovek.

Z Jízdárny Pražského hradu se studenti vydali prozkoumat několik pater výstavních prostor Uměleckoprůmyslového muzea, ve kterém byla mimo jiné k vidění retrospektivní sólo výstava Bódy Horáka.  Studenti načerpali inspiraci z oblastí práce
s textilem, dřevem, sklem, recyklovaným plastem, keramikou apod.  Jednu
z nejbarevnějších expozicí mělo Plove s jejich plavkami a obuví,  barevné pohybující šapitó ve spolupráci iDolly x Nonna Post. Na opačném spektru v rámci minimalistické instalace se pohybovaly díla od EIRI, kde se představily v řadě Dole kalhoty jako tvarované artefakty nebo červený prostor od Štěpánky Pivcové a MAY studia s vystavným červeným kabátem.

Studenti díky Desigbloku spatřili stovky děl od českých i zahraničních tvůrců, stejně tak byly k vidění i práce studentů středoevropských škol a univerzit.

Děkujeme tvůrcům a pořadatelům Designbloku, příští rok se budeme těšit zase. 🙂